MEIDÄN TARINA

Pepe Åhman on yksi hiusalan tunnetuimmista nimistä, jos olet syntynyt 60-80 luvulla niin olet saattanut nimen kuulla. Pepen elämäntyöstä på kampaamot ovat saaneet vahvan maineen. Asiakkaamme ovat usein kiinnostuneita kuulemaan mitä Pepelle kuuluu ja onko hän vielä elossa. Haluankin jakaa sinulle tarinamme.

Kuka on Pepe Åhman ja miten på kampaamot ovat syntyneet?

Vuonna 1966 Pepe palasi Göteborgista kampaaja-opeista takaisin Suomeen. Hän sai töitä oppilaana Suomessa liikkeessä, Kampaamo Heikki Larjos, ja ei mennyt kaukaakaan kun Pepe halusi edetä lisää. Hän pääsi kampaajaksi Mikonkadulle kampaamo Rea:n, jossa hänen oma äitinsä Tyyne oli ollut töissä 30- luvulla.  Kunnianhimoisen miehenä hän lähti nopeasti uusiin haasteisiin töihin Maire Kolman kampaamoon Rautataloon, jossa hän tutustui englantilaiseen kampaajaan, joka leikkasi hiuksia uudella tekniikalla.  Englantainen mies antoi Pepelle palon oppia lisää ja palavan halun kehittää leikkaustaitojansa, josta starttasi uransa uusi aikakausi.

Pepe päätyi lopuksi tunnettuun liikkeeseen Elsa Arentoon, jossa hänelle avattiin uusi Toi & Moi nuorisokampaamo jonka vastaavana Pepe toimi. Pepe ja Elsa Arento lähtivät kouluttautumaan Lontooseen Vidal Sassoonille, missä Pepen leikkaustyyli sai uuden suunnan. Pepen tyyli tehdä leikkauksia oli nopeasti jotain aivan muuta mitä Suomessa oltiin totuttu näkemään, siihen aikaan ei naisten hiuksia leikattu saksilla teknisesti.  Oli partureita erikseen, joissa leikattiin miesten hiuksia ja naisten hiuksia lähinnä vain ja tasotettiin, tupeerattiin ja tehtiin kampauksia. Leikkausmalleja saksilla ei juurikaan naisille ollut, vaan leikkaukset toteuttiin veitsellä kampauspohjiin.

Kun Pepen tyyli oli leikata saksilla, hiusten piti olla  helppohoitoisia. Tässä tapahtui läpimurto, Pepe osasi leikata naisten hiuksia uudella tekniikalla. Hurmaavana persoonana ja hyvällä taidolla hän rakensi itselleen todella ison asiakaskunnan sekä seuraajapiirinsä.  Vuonna 1972 Pepe päätti perustaa oman liikkeensä, joka toimisi oman tyylinsä mukaan kantaen omaa nimeään. Ensimmäinen Salon Pepe Åhman liike. Pepe oli ehtinyt tekemään kymmenen vuotta koulutustöitä, kun vuonna 1984 veljekset Pepe ja Martti tekivät päätöksen, jonka ansiosta Suomessa nähdään tänäkin päivänä menestyneitä parturi-kampaajia. He perustivat kampaamokoulun, joka perustui Sassoonin leikkausfilosofian opettamiselle. Pepe Åhmanin kampaamokoulu muistetaan yhä yhtenä alan tunnetuimpana kampaamokouluna. Koulu lakkautettiin lopulta vuonna 2012. Raskaan päätöksen takana oli säädökselliset ja taloudelliset syyt.

Itse tarinan tähti, Pepe Åhman, jätti hiusalan vuonna 2005. Pitkä ja hektinen ura parturi-kampaajana, kouluttajana ja viiden kampaamon omistajana vei veronsa. Uupunut kampaajalegenda oli antanut alalle 40 vuotta intohimoa, hikeä ja verta. Oli aika rauhoittua ja keskittyä siihen, mikä elämässä on todella tärkeintä. Perhe ja oma hyvinvointi. Pepen vaimo Raija Åhman halusi auttaa miestään ja pelastaa yrityksen. Yrityksen vetonaulan jäädessään pois kuvioista, omistajuus Salon Pepe Åhmanista siirtyi Raijalle. Vaikka Raija itsekin odotti rauhallisempaa aikaa elämässään, hän halusi pitää huolen siitä, että yritys pysyy perheessä. Koko perhe, isä, äiti ja kolme lasta ovat jokainen antaneet oman panoksensa yrityksen kehityksen eteen, joten oli aika antaa yrityksen mennä eteenpäin.

KUKA OLEN? Olen Pepen tytär, Lisbeth Åhman kolmekymppinen perheellinen uraa luova nainen, på liikkeiden omistaja ja vetäjä vuodesta 2012 lähtien. Haaveilin lapsena aivan kaikesta muusta kuin kampaamojen pyörittämisestä. Olin omien polkujeni tallaaja. Kun lopulta tulimme yrityksen jatkamisesta päätöksen eteen, harkitsin asiaa pitkään. Vaikka päätöksen tekeminen vaati monia huonosti nukuttuja öitä, lopulta tunne jatkamisesta oli vahva. On kunnia-asia saada vastuulleni jatkaa tämän mahtavan perheyrityksen tarinaa eteenpäin. En ole itse parturi-kampaaja, omat vahvuuteni ovat liikkeiden johtamisessa sekä kampaamoalassa. Meiltä löytyy upea tiimi taitavia kampaajia. Kampaajiemme erilaisuus ja taidon määrä on ihan mieletön! på:n tärkeimmät voimavarat ovat, uusiutuminen, kouluttautuminen, kehitys, ammattitaiton ylläpito, asiakkaamme ja henkilökuntamme.

Vaalimme perhekeskeistä mentaliteettia myös liikkeissämme. Pyrimme aina ajattelemaan ja tekemään päätöksiä henkilökunta edellä. Olemme alalla yksi harvoja työsuhteeseen työllistäviä toimijoita. Meillä on töissä ammattitaitoinen ja aivan mahtava porukka, joista moni osa on pysynyt mukana jo vuosikymmeniä. Tykkäämällä, arvostelemalla, antamalla palautetta ja jakamalla tuet perheyritystämme. Tässä oli lyhyt katsaus historiasta tähän päivään. Pepe elää vielä, hän on 70 vuotias ja voin hyvin. Jos olet kiinnostunut Pepen tarinasta lisää, hän on kirjoittanut matkastaan kirjan.

Tervetuloa palveletavaksi ja kokemaan på-laatua. Me odotamme sinua!

Rakkaudella, Lisbeth Åhman – Salon Pepe Åhmanin tomitusjohtaja